Șef Clinică Chirurgie Cardiovasculară Spitalul Monza • Coordonator Cardiomyopathy Center, Spitalul Monza • Șef de lucrări la Universitatea Titu Maiorescu

Boala de inimă care ucide oameni tineri se tratează. Singurul centru din Europa de Est este în România

Avea 24 de ani, a căzut din picioare și nu s-a mai ridicat.
Celălalt avea 26 de ani, același destin.
Acum avea în față un pacient de 40 și un pic, mai mult mort decât viu. Doi frați ai săi au murit de inimă la vârsta tinereții. Fix amănuntul ăsta i-a salvat viața și faptul că avea “inima mărită”, cunoașteți termenul. În urma investigațiilor în centrul specializat de la spitalul Monza, chirurgul cardiovascular Lucian Dorobanțu i-a recomandat intervenția chirurgicală. Omul din fața lui suferea de o boală genetică, ce poate ucide la vârste tinere, dacă nu este depistată și tratată corect și la timp: cardiomiopatia hipertrofică obstructivă. Apare în cca 1 din 500 de cazuri, la oameni tineri, uneori sportivi de performanță. Există un risc sporit în cazul lor!
O maladie ce duce la îngroșarea pereților inimii până când sângele nu mai trece. Un coșmar în care încet spațiul se restrânge ca atunci când visă că pereții unei încăperi vin peste noi. Atât doar că inima nu îsi mai poate îndeplini misiunea și se oprește fără nicio semnalizare prealabilă. Are o mare prevalență în randul oamenilor tineri și există statistici care indica un risc ridicat pentru sportivii de performanță, care nediagnosticati la timp, pentru excluderea patologiei, pot avea riscuri sporite, culminand cu moarte subita pe teren! Din pacate, au existat deja cazuri si in Romania.

Singurul centru din Europa Centrală și de Est specializat in diagnosticul si tratamentul chirurgical al acestei patologii este în România, la  spitalului Monza din București. Mi-au explicat pe indelete în ce constă și cum se tratează boala coordonatorul acestui centru, doctorul Lucian Dorobantu, medic primar chirurgie cardiovasculara și colegul său, doctorul Razvan Ticulescu, medic primar cardiolog.

Centrul din Romania abordează o tehnică operatorie originală, recunoscută la nivel internațional care are cea mai mare rată de succes în recuperarea pecienților diagnosticați cu această maladie.

Din păcate sistemul național de sănătate nu decontează aceste interventii spre deosebire de alte țări europene. Cu devărat necesară ar fi diagnosticarea precoce a sportivilor care suferă de această boală, realizarea unui program de screening pentru cei care fac sport de performanță (EKG, test de efort, RMN cardiac) ar duce la salvarea vieții unor oameni tineri.

Așa ar fi fairplay pentru Romania!