Șef Clinică Chirurgie Cardiovasculară Spitalul Monza • Coordonator Cardiomyopathy Center, Spitalul Monza • Șef de lucrări la Universitatea Titu Maiorescu

Bypass coronarian, ultima solutie in tratamentul cardiopatiei ischemice?

Cand este indicata interventia de bypass coronarian?

Interventia de bypass coronian este indicata in tratamentul cardiopatiei ischemice sau afectiunilor coronariene. Cardiopatia ischemica presupune corectarea obstructiilor/stenozelor semnificative hemodinamic la nivelul arterelor coronare care iriga muschiul cardiac, cauzata de insuficienta oxigenare a muschiului inimii. Avem de a face cu o boala de metabolism generata de dereglari in metabolismul substantelor grasoase, care se depun pe vasele de sange, predominant la nivelul coronarelor sau la nivelul carotidelor.

Principala manifestare a suferintei ischemice este durerea precordiala, durere la nivelul toracelui, descrisa deseori de pacienti ca “o arsura in piept” sau compresie puternica a toracelui la efort, care iradiaza in mandibula sau in mana stanga. Este destul de “discutabila” intial, de multe ori mimand o durere de stomac, durere care devine foarte severa in cazul infarctului miocardic.

. Evolutia naturala a cardiopatiei ischemice este grava, presupune complicatii, dintre care infarctul miocardic poate duce la moarte subita. Angina de efort, angina instabila si infarctul sunt etape in evolutia bolii coronariene

 

Ce presupune tratamentul cardiopatiei ischemice si ce presupune tratamentul bolii?

In functie de modul de manifestare, de gravitatea simptomelor si de nivelul de stenozare a arterelor coronare, tratamentul suferintei ischemice poate fi: medicamentos, endovascular sau poate consta intr-o interventie de bypass coronarian.

La indicatia medicului cardiolog, tratamentul medicamentos, folosit pentru a trata suferinta ischemica va urmari mecanisme de medicatie care sa subtieze sangele, sa dilate vasele, sa descompuna cheagurile de sange, pentru a imbunatati fluxul sangvin prin interiorul arterelor ingustate, sa previna formarea/cresterea/dezvoltarea cheagurilor de sange existente sau medicamentelor beta-blocante, care scad tensiunea arteriala a pacientului si limiteaza severitatea leziunilor produse inimii.

Tratamentul endovenos, prin angioplastie consta in introducerea unui tub, numit cateter in interiorul unei artere, pentru a ajunge la blocajul din inima. Explicat in limbaj accesibil, chirurgul va umfla un balon mic atasat de acest cateter, pentru a redeschide artera afectata, permitand fluxului de sange sa se reia.

In ce consta interventia chirurgicala de by-pass coronarian?

Prin bypass aortocoronarian, chirurgul cardiovascular realizeaza un conduct/punte prin care sangele din artera aorta ajunge in artera coronara ingustata/astupata, astfel incat miocardul sa poata fi oxigenat corect. Prin aceasta interventie, cordul se va revasculariza, simptomele bolii coronariene vor disparea, reducand riscul unui accident coronarian acut.

 Din punct de vedere functional, interventia de bypass aortocoronarian se poate realiza prin doua modalitati:

  1. Operatia clasica, pe cord oprit consta in realizarea unui circuit alternative, prin preluarea tandemului inima-pulmon de catre un aparat de circulatie extracorporeala, care preia functia plamanilor, respectiv preia sangele, il oxigeneaza si il reintroduce in circulatie pentru revascularizarea corpului. In acest fel, functional vorbind, chirurgul scoate inima din circuit printr o tehnica speciala, ii injecteaza o substanta care o relaxeaza, producand ceea ce se numeste cardioplegie, aceasta permitand chirurgului sa poata opera coronarele.
  2. Pe cord batand, prin creearea unei zone de 1-2 cm, prin care chirurgul cardiovascular realizeaza anastomoza intre grefon si artera coronara, inima continuand sa bat ape durata interventieiInterventia pe cord batand presupune montarea rutelor alternative a by pass-urilor coronariene prin tehnici si device-uri speciale, constand in montarea unei artere sau vene care pleaca dintr-o zona de unde vine sangele si il duce dincolo de locul obstructiei, pentru ca inima sa fie hranita in permanenta.

Din punct de vedere structural, pentru bypass-urile aortocoronariene pot fi utilizate urmatoarele tipuri de grefoane:

  1. Grefoane arteriale, cel mai frecvent utilizate sunt arterele mamare interne, care se gasesc pe suprafața interioara a toracelui sau grefoane arteriale radiale de la nivelul antebrațului. Grefoanele arteriale prezinta avantajul unei durabilitati mai mari pe termen lung, ceea ce inseamna ca vor fi functionale intr-un procent de cca 95% la 20 de ani. Prezentand acest avantaj si raportand beneficiul adus pe termen lung la riscurile complicatiilor utilizarii ambelor artere mamare, se vor folosi grefoane arteriale in cazul pacientilor tineri. Pacientii tineri pot beneficia, asadar, de revascularizare arteriala, folosind ambele artere mamare.
  2. Grefoane venoase, cu o patenta mai mica, cca 50% la 10-12 ani, grefoanele venoase se utilizeaza la persoane de peste 70 de ani, unde exista in practica folosirea a cel putin unei artera mamara interna si a 1-2 grefoane venoase.

De cate ori este posibil, se folosesc grefoane arteriale, pentru optimizarea rezultatelor chirurgicale pe termen lung!

  

Ce presupune recuperarea post-operatorie dupa by pass aorto coronarian?

Plecand de la abordul chirurgical al inteventiei, respectiv interventie clasica, prin taierea sternului pe mijloc (sternotomie mediana) sau prin chirurgie minim invaziva, respectiv abord minim intercostal (submamar) sau prin mini-sternotomie, in urma inteventiei de by pass coronarian, pacientul se poate recupera intr-un interval de 6-10 zile.

Convalescenta este ceva mai lunga in cazul abordului prin sternotomie, care presupune taierea sternului, care ca orice os se poate vindeca intre 3-6 saptamani.

Beneficiile chirurgiei minim invazive inseamna recuperarea mai rapida, minimizarea complicatiilor post-operatorii (pierderi mai mici de sange, risc de infectii mai redus, controlul durerii si limitarea altor proceduri de sustinere post-chirurgicala de terapie intensiva.) In concluzie, pacientul beneficiaza de o revenire mai rapida la activitatile curente. Pacientul poate pleca acasa in cca 5-7 zile si isi poate relua activitatea in 2 saptamani de la interventie.

Recomandarea pentru pacientii care au suferit o interventiei de by pass aorto coronarian este ca dupa interventie fie sa se interneze intr-un centru de recuperare coronariana, fie sa urmeze un program cardiometabolic personalizat, care, in fucntie de parametrii fiecarui pacient, presupune readaptarea stilului de viata, nutritiei, medicatiei si evitarea factorilor de risc cardiovascular, pentru a preveni recidiva si riscul de re-infarctizare.

Pare by pass-ul o interventie complicata?

Ce trebuie retinut este ca o suferinta ischemica netratata la timp poate produce o afectarea grava a muschiului inimii si chiar la moarte subita, prin infarct, in timp ce sansele de success ale unui bypass-ul coronarian la un pacient fara comorbiditati este de 99%, ceea ce presupune un risc asociat de doar 1%. Mai mult decat rezonabil!

Pret interventie: Pentru informatii suplimentare legate de diagnostic, interventie si pretul investigatiei, coronarografiei si interventiei de by-pass aorto coronarian folositi formularul de contact.