Profesor Universitar Chirurgie Cardiovasculară • Coordonator European Cardiomyopathy Center - singurul centru dedicat cardiomiopatiei hipetrofice obstructive din România și din Europa Centrală și de Est

Chirurgia minim invazivă a inimii. Explică prof. dr. Lucian Dorobanțu, medic primar chirurgie cardiovasculară
Prof. Univ. Dr. Lucian Dorobanțu

La Adevărul Live, în noua ediție realizată și moderată de Antoaneta Banu este invitat Prof. Dr. Lucian Dorobanțu, medic primar chirurgie cardiovasculară

Speranța de viață în România este cu cca 10 ani mai redusă decat in UE, iar rata de mortalitate prin boli cardiovasculare de trei ori mai mare decât media europeană. Bolile cardiovasculare continuă să fie principala cauză de mortalitate și morbiditate la nivelul UE, 36% din decesele înregistrate fiind de cauză cardiovasculară – aproximativ 60 de milioane de oameni

La Adevărul Live, în noua ediție realizată și moderată de Antoaneta Banu este invitat Prof. Dr. Lucian Dorobanțu, medic primar chirurgie cardiovasculară.

Medicul explică ce este chirurgia structurală a inimii, ce înseamnă intervențiile moderne de tip TAVI sau TMVR , în patologiile valvelor, mai ales în cazul pacienților seniori, cu comorbidități, pentru care chirurgia clasică prezintă un risc semnificativ.

Despre medicul invitat:

Dl. Prof. Lucian Dorobanțu realizează chirurgie adresată întregii sfere cardiovasculare, patologiilor inimii care necesită remodelare, reconstrucție, prezervare a structurilor native, manifestând o aplecare aparte pentru chirurgia minim invazivă a valvelor, pe care o adresează în peste 98% dintre cazuri.

Chirurgul este un pionier în chirurgia structurală a inimii, deja coordonând echipe multidisciplinare de chirurgie cardiacă și cardiologie intervențională, care realizează intervenții moderne de tip TAVI sau TMVR, în patologii ale valvelor, intervenții pentru pacienți seniori și cei care au comorbidități, pentru care chirurgia clasică prezintă un risc semnificativ.

De asemenea, o pasiune transformată în performanță o constituie chirurgia cardiomiopatiei hipetrofice obstructive, medicul fiind fondatorul și coordonatorul centrului dedicat, în cadrul căruia performează o tehnică specială, propusă de Prof. Paolo Ferrazzi, Italia, respectiv miectomia septală one-piece, o tehnică superioară ce aduce pacienților beneficiul prezervării valvei mitrale în peste 99% din cazuri și o calitate a vieții îmbunătățită considerabil după intervenția chirurgicală.

În aceeași arie de expertiză, medicul s-a dedicat cercetării științifice, fiind citat în literatura de specialitate din lume și recent nominalizat de către Dr. Barry Maron din SUA, într-un studiu relevant alături de cele 10 centre specializate din Europa și din lume.

Citeste articolul complet aici